Sötét

A középkor legendás harci egységei 

Feliratkozás
Megtekintés 71 E
97% 1 800 51

Támogasd a munkánkat Patreonon: www.patreon.com/tizeslista

Az államok vezetői a történelem minden pontján előszeretettel alakítottak ki különleges egységeket, akikre a legkényesebb katonai, vagy rendőri feladatokat is rábízhatták. Nem volt ez máshogy a középkorban se, amikor az uralkodók, vagy helyi vezetők többségének olyan csapatok engedelmeskedtek, akik bőven kiemelkedtek a többi rendfenntartó és katonai erők közül. De mik voltak ezek pontosan?

Instán is fent vagyunk: tizeslista
Tízes lista Facebook: tizeslista/

0:00 Intro
0:40 Varég gárda
3:50 Mamelukok
6:27 Janicsárok
8:28 Angol íjászok
9:25 Szamurájok

Források: pastebin.com/04PgvScM

Zene a videó alatt: audiojungle.net/item/stylish-...

Outro zene: Cold Funk - Funkorama by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license ( creativecommons.org/licenses/ ...)

Közzététel:

 

2021.máj. 9.

Megosztás:

Megosztás:

Letöltés:

Betöltés.....

Hozzáadás:

Kedvencek
Megnézendő videók
Megjegyzés 200   
Tamas Olah
Tamas Olah Hónapja
age of empires 2? xD
Attila Kelemen
Attila Kelemen Hónapja
A szamurájok nem egy katonai alakulatot alkottak, hanem egy társadalmi réteget, mint errefelé a lovagok. A japán polgárháborúk seregei ugyanúgy főleg gyorsan és felületesen képzett parasztokból álltak, mint Európában. Szóval ezzel az erővel az európai lovagok is szerepelhetnének a listán. Egy szamuráj életének csekély részét képezte a valódi harc. Persze minden harcnemben tökéletesen képzettek voltak és nem is nagyon akadt párjuk, inkább arisztokraták voltak, mintsem katonák. Nyilván harcoltak, ha kellett (meg sokszor akkor is, ha nem) de nem az volt elsődleges elfoglaltságuk. Ha már mindenképpen kellett egy japán példa is, akkor inkább említettem volna meg a nindzsákat. Náluk sem annyira fekete-fehér a dolog, hiszen “civilként” főleg egyszerű emberek voltak, a titokzatosságuk és zsoldos létük miatt inkább tartanám őket ide illőnek.
Attila Nothart
Attila Nothart Hónapja
Ez mi volt?
Szabo Istvan
Szabo Istvan Hónapja
A tízes lista a következő 5 -ből áll...
Tamás Hunyadi
Tamás Hunyadi Hónapja
Mi van a lovagokkal? elvégre a középkori európában ők voltak a kardforgató arisztokrácia erkölcsi kódexxel, /mégha nem is sikerült azt mindig betartani/ de magasan kéozett lovas egység páncélban, vagy akkor pontosítsuk mondjuk a templomosokra akik aztán még a lovagoknál is képettebbek voltak vagy a különöbző királyok "aule"-jaikra vagyis udvari lovagjaikra. Velük mivan? Ők nem a katonai elit?
AnotherHistoryEnthusiast
Ez egy többrészes sorozatnak indult.
Levente Tapaszti
Ne feledkezzünk meg Dózs György székely talpasairól se
Tibor Csodó
Tibor Csodó Hónapja
#középkor
Tibor Járfás
Tibor Járfás 2 hónapja
Csökönyösen kerülöd , a Magyar vonatkozású harcosokat ! Pedig mint tudjuk a Magyar, egészen a második világháborúig , harcos nemzetnek számított !!! Minden kornak megvoltak a kiemelkedő harctudású alakulatai .... hosszú íjazol itt , és janicsározol ?! mikor elbújhatnak a visszacsapó szaruíj és a huszár katonák mögött !?
AnotherHistoryEnthusiast
A janicsárok ugyanúgy visszacsapó íjat használtak és tudtak jól lőni. A lovasíjászok nem voltak elit egység. Ők a többségi egység voltak, akik a hadsereg nagyobbik részét tették ki az elején, később meg segédegység voltak. Nem voltak kifejezetten kiképezve, hanem azokat a képességeket használták, amiket gyerek koruk óta tanultak vadászathoz, íjászat és lovaglás. A felszerelésük elég gyér volt, egy íj, valamilyen kézifegyver és kb. ennyi. Olcsó katonák voltak. A huszárok meg rendszeresített egység voltak, a tömeghadseregek korából. Rengeteg ország használta őket, nagy számban. A minőség változó volt. Legfeljebb elit osztagról beszélgetünk a huszárokon belül. Abban egyet értek, hogy az angol hosszúíjászokat nem kellett volna belerakni. Hiszen volt, hogy minden férfinek kötelező volt az íjászat Vasárnaponként az Angol királyságban, tehát nem volt különleges egység. Parasztok voltak, akik tudtak kezelni nehéz íjakat.
Legendary_Pessimist Th3_
Az angol íjászok? Mint középkori elitalakulat? Ennyire nem lehet hulladék és ostoba ez a degenerált csatorna... 1., A középkori angol íjászok képzése volt az egyik legsekélyesebb, legelhanyagolhatóbb, és legrövidebb. (más kérdés, hogy a legtöbb íjászból idővel íjkészítő is vált, de az már nem a hadakozás része a dolognak.) 2., Az angol hosszú íj a korszak legszarabb távolsági fegyvere. A minősége nulla, dinamikátlan, bődületes erejű verziókat kellett belőlük használni a hatékonysághoz, kizárólag tömegben voltak hatásosak, a pontosságuk pedig nagyjából elhanyagolható volt. (Nem hiába létezik az angol "szarógalamb" lövészpóz, mert a gyakran 150+ fonterejű íjak 4-5-vagy többszöri megfeszítése után a használók konkrétan összeszarták magukat...) 3., Az angol íjászok mindig kizárólag a parasztság sorai közül kerültek ki. Ennyit a minőségbeli emberáradatról, akik ezt a fegyvernemet alkották... De nem baj, mondj még ekkora faszságokat öregem ebben a hulladék videóban, meg az összes többiben, hátha akad néhány hozzád hasonló degenerált kretén, aki megkajálja...
AnotherHistoryEnthusiast
Azért ellentmondtál magadnak. Egy 150 fontos húzóerejű íjat nem fog felhúzni egy átlag paraszt 1 hónap gyakorlás után.
Fuszulykakonzerv
Fuszulykakonzerv 2 hónapja
Nagyon sok a reklàm. Szerintem leiratkozok a jutubról, itt az ideje, hogy visszaszokjak a könyvtàrba. Üdv.
Don Corleone
Don Corleone 2 hónapja
NINDZSÁÁ
Lajos Erdős
Lajos Erdős 2 hónapja
Tudod jó amit itt is mondasz de le maradt a templomok akik igen csak több száz évig elitek elitjei voltak a szárnyas huszárok lengyel hon, Mátyás sereg és van csak Európából tíz. Tudod sokkal jobban utána kellene nézned sok dolognak... Mert fele hülyeség..
Valkyrie Dark
Valkyrie Dark 2 hónapja
Ha már elit, akkor szerintem Lehetett volna adni egy kis helyet a lengyeleknek is. :) Az úgynevezett szárnyas huszárok voltak a lengyelek legjobb csapásmérő egysége. Ők bőven bele fértek volna a videóba. www.google.com/amp/s/karosszektabornok.blog.hu/2014/07/29/127_lengyel_szarnyas_huszarok%3flayout=5
Laci Papp
Laci Papp 2 hónapja
Hát az angol hosszú ijról van egy angol videó! Siralmas volt az átütőereje! Ez inkább mitosz mint valóság!
Laci Papp
Laci Papp 2 hónapja
Szent isvánnak 100 varég testőre volt!
MrHun91
MrHun91 2 hónapja
Ha szamurájok voltak, akkor illett volna a lovag rendeket is megemlíteni. Nem voltak kevesbé képzettek vagy felszereltek, mint bármelyik, a videóban szereplő. Persze nem lehetett őket egy államhoz kötni.
Bence Benu
Bence Benu 2 hónapja
150 nedik comentelő
JegesCaverMedve
JegesCaverMedve 2 hónapja
Szamurájok fejlesztették ki az edzett acélt természetesen a kardok-késeket készítették így,pl. A híres Katanákat.
AnotherHistoryEnthusiast
Az edzett acélt már az ókorban is használták.
Just a Florida man from the 75th RR
Ebben a videóban több hibás információ is van -a varégok nem foglalták el a keleti szlávokat, hanem pont a folyamatosan egymással háborúzó szlávok hívtak külső uralkodót, hogy végre béke legyen. Ezek volt a varég Rurikok akik Novgorodban letelepedtek, aztán Oleg megalapitotta a Kijevi Ruszt. -a legújabb kutatások szerint a teljes lemezvértes lovagi páncélon nem tudott senki átlőni íjjal, sőt még a korai lőfegyverek sem tudták átütni, és az angolok nem az ijaszok miatt nyertek, hanem a francia lovagok fegyelmezetlensége miatt. -a szamurájok jó katonák voltak, de nem voltak elit alakulat, mert egy reguláris tömeghadsereg volt, mint az asigaru. Az asigaruhoz képest persze elit haderő volt. A lovagok sokkal inkább egy elit egység volt a feudális Európában, mint a szamurájok Japánban.
Kornél Ujhelyi
Kornél Ujhelyi 2 hónapja
Hol marad a Júdeai Nemzeti Front azon belül az elit öngyilkos alakulat? “Elit öngyilkos alakulat... Támadás........megmutattuk!”
Zlidák Zoltán
Zlidák Zoltán 2 hónapja
A janicsároknál hiányoltam, a kapzsi janicsárok korát, ami Szulejmán halála után, egyre többször lázadáshoz is vezettek.. Az oszmán állam is a janicsárok okozták a vesztüket.. mert állandóan lázadoztak, sőt szultánt is megdöntöttek... később a janicsár egységeket felszámolták, így ismét zsoldosok jöttek helyükre.. De mivel az oszmán állam lett Európa "beteg embere".. a bukása is elkerülhetettlenné vált...
Viktor Gyula Leki
Viktor Gyula Leki 2 hónapja
Vikingek Berserker , Vareg Garda
Kálmán Murvai
Kálmán Murvai 2 hónapja
És a 300 spártai ????????????????????????????
Kristóf Antal
Kristóf Antal Hónapja
@Tamás Hunyadi Ezzel tisztában vagyok...
Tamás Hunyadi
Tamás Hunyadi Hónapja
@Kristóf Antal a 300 spártai nem pont a középkori elithez tartoztak...
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@Tízes lista Nem egészen... Az a 300 spártai az elit hippeisz alakulat volt, amely a királyi testőrséget jelentette. en.wikipedia.org/wiki/Hippeis
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Elit alakulatnak nem mondanám, a spártaiak normál spártai katonák voltak. Tény, hogy a spártaiak remek katonák voltak, de ettől még szimpla katonák.
Levente Nagy
Levente Nagy 2 hónapja
Azért az ijászatnál kicsit dühbe jöttem mert a hosszú ijjal nem épp a legjobb haderők voltak...
János Péczeli
János Péczeli 2 hónapja
@Kristóf Antal igaz, igaz.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@János Péczeli A franciáknál a vértesek (12-15 ezred) mellett 1810-től a karabélyosok (két ezred) is viseltek páncélt. Az osztrák vértesek (8 ezred) is vértezve voltak, illetve az orosz vértesek (8-10 ezred) is újra felvették őket 1812-től a gárda nehézlovasokkal (2 ezred) egyetemben. A porosz vértesek és gárda nehézlovasok az oroszokhoz hasonlóan 1814-től (1806 után mindössze 5 ezred) újra igénybe vették őket. A briteknél viszont csak ceremóniális körülmények között hordták, és akkor is csak egy-két elit házi egység. Ezen kívül még előfordult néhány helyen és időben, illetve kivételes csapatnemeknél és egységekeknél, pl. roham utászoknál...
János Péczeli
János Péczeli 2 hónapja
Na meg a "hihetelen nagy távolságból" c. szamárság. A filmeken a kedven részeim, amiken bőszen nevetgélek, amikor fellövik a napig a nyilakat, azok meg visszahullva mészárolnak le soksoksok katonát. Fizikát sohasem tanultak a rendezők. Ugye nem kell elmesélni a távolság okozta átütő erő veszteség tényét. :) A páncélokat át lehetett lőni íjjal, de nem hihetetlen távolságból, hanem alapvetően "közelről". Ezért használták az íjászokat a második vonalban, erős fedezet mögött. Waterloonál volt Wellingtonnak egy remek mondata: Bárcsak lenne egy ezred jó angol íjászom :) Végiggondolva ezt, nagy igazsága volt, mivel akkor már nem volt páncél senkin (kivéve a francia vérteseket) ;)
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
Nem rossz videó, de a címe, illetve téma megjelenítése kissé keszekusza és pontatlan (na meg meglepően rövid, ahhoz képest, hogy "10-es lista"... :D)... Először is definiálni kéne, mi a katonai/harci egység, mert a hozzászólások alapján jól látható, hogy sokan félreértelemezik a jelentését a videó készítőjével egyetemben... Egyszerűbb és pontontosabb lett volna, ha a videó címe: "A középkor legendás katonái" Másodszor a szamurájok és a mamelukok alapvetően nem harci hegységek hanem olyan társadalmi osztályok voltak, akiknek fő feladataik közé tartozott a katonáskodás. A Varég Gárda már inkább közelebb áll egy harci egységhez, de az is inkább egy egység halmaz, egy alakulat, míg az angol íjászok név alatt harci egység nem létezett, hanem íjász egységek léteztek... Modern értelembe vett katonai egységek a 17-18. század óta léteznek egyébként. Sajnálatosan veszem észre azt is, hogy az emberek egy része, és a videó készítői nincsenek tisztában a kronológiával... Definiálni kéne azt is, mi a középkor... Pl. a japánoknak az európai középkor nem mond sokat... Olyan fegyveres erőket és alakulatokat, egységeket, csapatnem fajtákat, stb. sorolnak fel a videóban és a hozzászólásokban, amik közül néhány ugyan már a középkorban kialakult, illetve esetleg szolgálatban voltak már akkor is, de inkább vagy egyértelműen az újkorra (is) jellemzőek: 1. A Varég Gárda valóban középkori, így ez rendben van. 2. A mamelukok kasztja valóban a középkorban alakult ki, de egészen a 19. századig működtek és katonáskodtak. Tehát részben középkori, részben újkori. 3. A janicsárság ugyan csak középkori eredetű csapatnem fajta, de egészen a 19. századig létezett, tehát ez is részben középkori, részben újkori. 4. Az angolok hosszú íjjal felszerelt íjászokat egészen a 17. század közepéig alkalmaztak, igaz, akkor már csak kis számban, mivel a 16. században ott is fokozatosan visszaszorult az íj (hagyományos és kedvelt) használata...
Péter Pecsenye
Péter Pecsenye 2 hónapja
Kūrasszirok?, Landscneckt? Felföldiek?A legendás Svájci pikások? Olasz nehéz lovasság? Német fekete lovasok, Jãgerek, Hakapeliták. A legjobbakat hagytad ki
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
1. A kürasszírok egyértelműen újkoriak már, nem középkoriak... A 16. század közepén jelent meg ez a csapatnem fajta. 2. A landsknechtek határeset, mivel az első alakulatokat az 1480-as években állították fel... 3. A (skót?) felföldi önmagában nem egy katonai alakulat vagy csapatnem(fajta), konkretizálnod kell melyik és milyen (skót?) felföldi egységre gondolsz... 4. Melyik olasz nehézlovas alakulatra gondolsz? 5. A (schwarze) reiterek ugyancsak kora újkoriak már... A 16. század közepén jelentek meg. 6. JÄgerek (vadászok) a 17. század előtt nem léteztek, és csak a 18. században terjednek el, elsősorban német/germán ajkú területeken és államokban, de hasonló künnyűgyalogos alakulatokat a franciák (chasseur, ugyancsak vadász) és mások is állítottak fel. Azt hiszem, a 17-18. század már messze nem középkor... :D 7. A finn hakkapeliitta könnyűlovasság a 16. végén jött létre, ami ugyancsak nem középkor már... A svájciak és talán a landsknechtek kivételével (de ők sem teljesen középkoriak, mert svájci pikások és landsknechtek a kora újkorban is léteztek még) mindet mellélőtted... Grat! :D
Nyékilovasíjász
Nyékilovasíjász 2 hónapja
Baranta legkorábbi változatának a 9. század előtti időkben még létező alakulatot tekintik, ez az úgynevezett baranta had. E csoport a magyar törzsek szövetségének egy kivételes képességű, törvényeket és szokásokat védő harci alakulata volt.
Nyékilovasíjász
Nyékilovasíjász 2 hónapja
​@Kristóf Antalgondoltam azért megemlítem hátha a következő videóban emlitésre kerülhetne.​
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
Az alakulat nem egység...
AnotherHistoryEnthusiast
Ez egy sorozat lesz?
svaszon
svaszon 2 hónapja
@Tízes lista A témaválasztás jó lenne, csak igényesebb, pontosabb kidolgozás mellett. A felületesség megbosszúlja magát.
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
@Péter Vágvölgyi A csatorna átlaghoz képest igen. Tény, hogy rétegtéma és ezzel tisztában is voltam, mikor készült a videó, de egy sorozat tervet nem fogok olyan ütemben megvalósítani, ahogy eredetileg akartam volna, ha már az első rész ilyen gyengén teljesít. Még egyszer mondom, a többi tartalmainkhoz képest gyengén. A sorozatok velejárója, hogy a további részek általában alacsonyabb megtekintési számokat produkálnak, így, ha az első videó is gyengébb egyszerűen jobban megéri más témákkal foglalkozni. Ez egy egyértelmű visszajelzés a nézőktől.
Péter Vágvölgyi
Péter Vágvölgyi 2 hónapja
31 ezer az neked kevés@Tízes lista?!
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Annak terveztem, de annyira kevesen nézitek, hogy valószínűleg elrakom a sarokba.
Shadow Threat
Shadow Threat 2 hónapja
A keleti szlávok azért hívták be a varégokat mert nem volt rend!
swatbukta
swatbukta 2 hónapja
Érdekességként beszúrhattad volna Szent István testőrségét is, ugyanis őt is Varég-Rus zsoldosok védték. No meg a kardját is Harald királytól kapta, csak ugye ezt a keresztények próbálták sokáig titkolni, hisz milyen az már...egy pogánytól... :D
AnotherHistoryEnthusiast
@swatbuktaAha. Így már világos.
swatbukta
swatbukta 2 hónapja
@AnotherHistoryEnthusiast A National Geographic egyik számában volt róla egy igen hosszú cikk. Ha jól emlékeszem a migrációkról szóló kötetben. Így hirtelen nem tudom pontosan melyik számban, de ha érdekel, akkor kikeresem neked. Egyébként a markolata miatt tudják, mert rozmáragyarból készült. Azt meg abban az időben, Európában, csak az északiak használtak. No meg Szent István igen jó kapcsolatot ápolt az északiakkal.
AnotherHistoryEnthusiast
Erre milyen bizonyítékod van? Csakmert az olyan típusú kardok elég gyakoriak voltak Európában, nem csak a vikingek körében. Sok hibrid kard maradt a honfoglalóktól, aminek nyugati pengéje volt, de szablya markolata.
szikla90
szikla90 2 hónapja
Pfff...most komolyan kihagytad Mátyás királyunk Fekete seregét?!
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A Fekete Sereg nem egy katonai egység, hanem katonai egységek halmaza... Ezt nem igaz, hogy nem lehet megérteni...
Gergely Virág
Gergely Virág 2 hónapja
Ugyan nem kifejezetten elit ès különleges alakulat volt,de a honfoglaló magyar íjászok is benne lehettek volna a videóban
Zsolt Mihály Szilágyi
A harci értéküket tekintve igen a honfoglalók is elitalakulat lehetne.
Ferenc Lázár
Ferenc Lázár 2 hónapja
Nem ártana jobban felkészülni
Levi Lajo
Levi Lajo 2 hónapja
És a Spanyol terció, Spahi, Fekete sereg... ágyú (középkori tüzérség)
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A spanyol tercio (jelentése: valaminek a harmada) a 16. század elején jött létre, tehát inkább kora újkori, és nem egy specifikus egység volt, hanem inkább egy hadszervezeti fajta... A Fekete Sereg ugyan csak nem egy specifikus katonai egység, és nem egy csapatnem fajta... Az ágyú nem egy katonai egység vagy csapatnem fajta, hanem egy lőfegyver (fajta), míg a tűzérség az egy fegyvernem. A tűzérség önálló fegyvernemként csak a kora újkortól létezik, a középkorban még nem, és meghatározóvá fokozatosan a 15. század közepétől válik, ami már inkább középkor vége...
Dr Fűrti game plays©
katana és vakizasi a két japán kard tipus nevei ezek a samuraiok mellet lehetet volna szót ejteni a ninjákról is
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A nindzsa megnevezés csak Nyugaton, a 20. század közepétől terjedt el... Eredetileg a sinobi volt a helyes és elterjedt Japánban.
NextGeneration
NextGeneration 2 hónapja
A Haszasszinok is kimaradtak, illetve a kínai elit alakulatok. Remélem lesz folytatás.
Red army
Red army 2 hónapja
Lehetne video a 2vhban, és 1vhban röviden a két világháború előtti elit alakulatokrol pl: szovjet rohamútörő, amerikai rangerzők, német rohamcsapatos, francia őr katonák, stb.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@Red army A Régi Gárda? I. vagy III. Napóleoné? Nem mindegy, habár gondolom a híresebb elsőre gondol. Igen, az egy elit alakulat volt, az egyik, hanem a legelitebb a napóleoni háborúk idején. :)
Red army
Red army 2 hónapja
@Kristóf Antal öreg őr hadtest veteranokbol allo hadtest
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
Francia "őr katonák" alatt melyik alakulatot vagy egységet érted?
László Szabó
László Szabó 2 hónapja
Nyilván lehetett volna még. Ezt talán megoldhatta volna a 2*5 példa. Akkor a korrekt, de rövid összefoglaló is belefért volna mindegyiknél. Ha már 10es lista - de lehet pótolni... :) Viszont a szamurájoknak kicsit olvass utána pls. Milyen korszakok, mi szerint, kasztok, stb. Pl hány kaszt, kik, mivel harcoltak, mit viseltek, ki lehetett egyàltalán az?!, kb mikortól, stb.Hibásak sajnos, és nagyon sokan veszik tényeknek a videóitokat, ezért ez felelősség is. Mindemellett respect az igyekezetért.
Hungaricus Maximus
Hungaricus Maximus 2 hónapja
Össze-vissza mutatsz, oda nem illő képeket is. Miért?
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Borzasztóan kevés sajnos a jó minőségű, felhasználható, a mondandót 100%-ban lefedő kép, ezért, hogy dinamikusabb legyen a videó töltelékként be szoktam tűzni a mondandóhoz köthető (még, ha néha lazábban is) anyagokat. is.
Balázs Skd
Balázs Skd 2 hónapja
Nagyon jó lett a videó ismét, én személy szerint picit hiányolom a Kereszteseket (vagy a Templomos Lovagrendet). Rengeteg csatát döntöttek el, nem egyszer a hatalmas létszámfölény ellenében is, koruk egyik legkiválóbb katonai alakulatai voltak.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A keresztes megnevezés (ami tulajdonképpen a dzsihadista ellenpárja) nem egy katonai alakulatra vagy csapatnem fajtára vonatkozik, hanem olyan személyre, aki a legfelső pápai bulla, és egy adott állam jogi engedélyével felveszi a keresztet (felvarja), majd ennek következtében indul fegyveres szolgálatra, és hadjáratra... Egy keresztes lehet akár egy átlag parasztember bármiféle fegyverforgató/hadakozó háttér nélkül, lehet egy hivatásos fegyveres, vagy szezonálisan sorozott fegyveres szolgálatot teljesítő személy. Amire te gondolsz, azok a katonai/militáns egyházi lovagrendek, akiknek tagjai lehetnek keresztesek, vagy nem, attól függően, hogy csatlakoznak e az adott keresztes hadjárathoz.
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Bevallom az eredeti terv az volt, hogy több részes minisorozat készül a témából, ezért a templomosokat későbbre hagytam. Egyszerűen túl sztenderd szereplői minden ilyen videónak és be akartam hozni másokat is az elsőbe.
Dávid Szabó
Dávid Szabó 2 hónapja
Ez egy tipikusan olyan téma amiről lehetett volna többet beszélni :D Szívesen megnéznék egy hosszabb 15-25 perces változatott :D
Dávid Szabó
Dávid Szabó 2 hónapja
@Tízes lista Na hát akkor hajrá! 😀 Én támogatom
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Ezt jól látod, de inkább több részes minisorozatra akartam duzzasztani a témát. :D
Frost Hammer
Frost Hammer 2 hónapja
Remek videó lett. Őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyent fogok magyar nyelven látni. Kellemes csalódás volt. S látszik, hogy nagy munka volt fektetve a videó összeállításába. :) Pár észrevétel: Az angol íjászok tényleg nagy tudású katonák voltak s tényleg nagy szerepük volt nem egy csatában. Viszont nem vehetőek szerintem egy kalap alá olyan harcosokkal, mint a janicsárok, varég testőrök, a szamurájok, vagy a mamelukok. Mert a többi felsorolt harcostípus elit katona, az adott seregen belül is egy különleges egység része. Ezzel szemben a hosszúíjászt úgy lehetne definiálni, mint egy adott sereg fontos, de általános harcosa. (Félreértés ne essék, nem lekicsinyelni akarom az egyiket, vagy jobban méltatni a másikat, csak szerintem nem egy kategóriába tartoznak.) Többször elhangzik a videóban, a ,,lőfegyver,, szó. Annyit szeretnék ehhez megjegyezni, hogy amennyiben ez a tűzfegyverek kategóriájára vonatkozik, lehetséges, hogy jobb azt a kifejezést használni (tűzfegyver), a félreértések elkerülése végett. Ugyanis lőfegyver az íj, a nyílpuska, a kanócos puska és a keréklakatos pisztoly is. A fontos dolog azonban az, hogy a lőfegyverek már akkor is léteztek valamilyen formában, mikor a puska még egyáltalán nem volt ismert. (A lőfegyver, mint fegyver kategória egy jóval szélesebb jelentéskörrel bír, mint a tűzfegyverek különféle csoportjai)
Frost Hammer
Frost Hammer 2 hónapja
@Kristóf Antal Igen, angolul úgy van, s abba a kategóriába biztos, hogy nem kerül bele egyéb :)
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@Frost Hammer Én is! :) Ez egy normális vita volt, és igen, sajnos ritka napjainkban... Egyébként még kicsit visszatérve: a tűzfegyvver angolul firearm. Szóval ez legalább egyértelmű. :)
Frost Hammer
Frost Hammer 2 hónapja
@Kristóf Antal Hát ebben a hozzászólásban minden benne van, amit összegzésnek el lehet mondani. Minden esetre tiszteletem, mert ezt a vitát (s nem vitatkozást ugyebár), le lehetett kulturáltabban bonyolítani (legalábbis szerintem :) Ez sajnos sok esetben nincs így a különböző videók kommentszekciójában. Tanulságos beszélgetés volt, s őszintén szólva cseppet örülök, hogy sor kerülhetett ilyenre is.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@Frost Hammer Maradjunk annyiban, hogy vitatott a lőfegyver jelentése, és lehetőleg mellőzzük... Tudtom szerint sok szakértő mellőzi ezt az elnevezést, (legalábbis itthon, a magyarban), mert nem egyértelmű a rá vonatkozó definíció... Az indo-európai nyelvek, mint az angol általánosságban konkrétabban és pontosabban (a magyar gyönyörű, de eléggé komplex és laza nyelv) tudja a szakmai elnevezéseket kezelni: így pl. a gun egyértelműen kémiai működésű "meleg" fegyvert jelent, míg a ranged (ami távolsági, ezért is írtam a távolságit... :D), projectile és missle weapon megnevezések egyértelműen egy tág, a fizikai hatások következtében az eredetől kiinduó tárgy közvetett hatását kifejtő fegyvert/eszközt jelölnek. Annyi bizonyos, hogy az íjak és hasonló, nem kémiai működésű fegyverek nem tűzfegyverek. Ebben egyet lehet érteni, és egyet is értünk. :)
Frost Hammer
Frost Hammer 2 hónapja
@Kristóf Antal Ezzel a témával szerintem ugyan ott vagyunk, mint az útjelző tábla, mert én meg egyszerűen annak tartom az íjat, még akkor is, ha nem tűzfegyver. Az íj az én olvasatomban lő, ahogy a nyílpuska is. Ha lőfegyver alatt csakis kizárólag a tűzfegyvereket és légfegyvereket értjük (ami szerintem lekorlátolt jelentés), akkor az íj például tényleg nem jön ide. De ha azokat a fegyvereket nézzük, amelyeknek a célja az, hogy lövedéket juttassanak el valahova, akkor lehet ilyennek nevezni. Itt az is fontos szempont lehet, hogy az adott fegyver hogyan működik. Mert való igaz, ahhoz, hogy az íjjal egy nyílvesszőt el lehessen lőni, nem kell kémiai reakció, sem sűrített levegő, vagy hasonló. Az íj, és a nyílpuska, de a csúzli és a fúvócső sem dobja, vagy veti a lövedéket (ilyen szempontból a parittya valószínűleg tényleg nem mondható kifejezetten lőfegyvernek, ahogy talán a különféle vetőgépek sem).
Pál Dr. Gyarmati
Pál Dr. Gyarmati 2 hónapja
Kösz. Hobbiként altayisztikával és belsö-- ázsiai lovasnomád kultúrákkal foglalkozom. S Te, Ti a varég vikingek ( gottlandi királyi ház) fegyverzetét festmények vagy elektronikus animációk alapján tártátok elénk.....Sajnos, ez az eBay-en is így, egy polák szobrász és fegyvermester állításai nyomán. Még a fegyveröv/ pásztoröv is " viking" , a szárnyas sisakok, lófarkas sisakok és a felimerhetően mag/ar süveg-szerű kovácsoltvas sisakok esetén is. A Kijevi ( 960 előtt Subbotçi ( kazár) ill Sambat ( onogur, azaz mi) néven nevezett türk város új népe, Helge herceg vikingjei hozzájuthattak tőlünk ilyen sisakokhoz, de szablyáik s reflexíjuk, tarsonyaik, fegyver-övük, fokosaik nem voltak. Folyton le baltáznom az indiai replica- készítőket: a polák licenc alapján a " hussar helmet" kifejezést használják, ami a XVll.századig teljesen anakronisztikus! Az a X.-Xl.századi belső - ázsiai hódítók ( hun és avar utódnép) fegyerzete De mindenki lopott az őseinktől, britek, normannok, leginkább a skandibávoj, s a hülye indiai fegyvermdsterek mindent beszopnak, ami a germán-kelta - szláv Ojrópábul való.... 6 különböző fém sisakot vesz 15.- én. Most pedig - a forrásotok alapján--- a MAMELUKOK NYOMÁBA EREDEK!
József Nagy
József Nagy 2 hónapja
Hali. Itt mindenki emlegeti a feketesereget, a szárnyas huszárokat, de a Magyar húszáraink? Ebből alakult ki a többi huszárság. Tökjó a videó! 👍
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@József Nagy "Mátyás király 15-dik században uralkodott. Ebben szerintem egyet értünk?!" Igen, egyet. Az viszont már nem egyértelmű, mit tekintünk középkornak... Magyarországon a középkort 1526-ig számítjuk, míg más országokban megint más dátummal adják meg... Egyetemesen pedig az 1453, 1492, 1517 dátumok az elfogadottak. "A huszár szót nagy királyunk, Hunyadi Mátyás mondta tolba 1481-ben apósának, a nápolyi királynak: "Könnyű fegyverzetű lovasok, akiket huszároknak nevezünk" Ezzel tisztában vagyok - és lehet ezt mondta tollba Mátyás király -. de én nem azt írtam, hogy a huszár megnevezés a 16. században jelent meg, hanem azt, hogy akkor terjedt el! :D Ez pedig tény. Ahogy az is, hogy a huszárság inkább újkori lovassági csapatnem, akkora jellemző használata, és nem a középkorra... A középkor végén jelent meg, és ennyi.
József Nagy
József Nagy 2 hónapja
@Kristóf Antal hali. Ne haragudjál de ezel vitáznák! Mátyás király 15-dik században uralkodott. Ebben szerintem egyet értünk?! A huszár szót nagy királyunk, Hunyadi Mátyás mondta tolba 1481-ben apósának, a nápolyi királynak: "Könnyű fegyverzetű lovasok, akiket huszároknak nevezünk". Ajánlom: Vécsey Aurél A huszárok c könyvét. Köszönöm a véleményed. További szép estét.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@József Nagy A huszárság, mint csapatnem fajta a 15. század végén, vagyis az európai középkor végén jelenik meg, és kialakulásuk a 16. századra fejeződik be... Maga a huszár megnevezés is a 16. században terjed el. Az az európai kronológiában már nem igazán középkor...
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@József Nagy A 19. század hol középkor neked?!?! :D Eleve a középkor megnevezés európai eredetű, és a japánoknak sem nevében, sem kronológiában nem mond sokat... A kronológiáról egyébként hallottál már? :D A 19. század pedig nem a szamurájok hajnala, hanem pont ellekezőleg, a szamurájok bukása... A szamurájok hajnala a 12. századra tehető, ami a mi középkorunknak tökéletesen megfelel. xd A Fekete Sereg pedig nem katonai egység, hanem katonai egyégek halmaza...
József Nagy
József Nagy 2 hónapja
@Tízes lista hali. Én úgy tudom hogy, Mátyás király seregében huszárok voltak. Ők adták a könnyű lovasságot. Mátyás királynál emlitik meg őket, írásos feljegyzésben. De köszönöm szépen a választ. Szeretek értelmesen vitázni, évelni. Így tanulhatunk egymástol. További szép estét 😊.
hugo szabo
hugo szabo 2 hónapja
Hun lovasainkrol úgyszintén a fekete seregrol meg persze 1 világháborúban huszár csapatainkrol is szót lehetett volna ejteni! és meg lehetne mondani
Mátyás Bajusz
Mátyás Bajusz 2 hónapja
Az első világháború neked középkor?
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
A huszárok nem köthetőek a középkorhoz, ez a videó pedig az akkori elit alakulatokról szólt. A fekete sereg jogos, de terveztem egy kifejezetten zsoldosokról szóló videót, ahova jobban illik.
Csahos Csuhas
Csahos Csuhas 2 hónapja
A svájci szerszámíjászok...akik világhírű zsoldosok voltak.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A svájciak inkább pikások és alabárdosok voltak (pont az oszloposan felépített pikás négyszögeikről voltak híresek... xd), számszeríjász kevés volt köztük...
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Teljesen jogos, de terveztem egy kifejezetten zsoldosokról szóló videót, ahova jobban illenek.
Gergely Mihály Horváth
Beszélhetnél a szamuráj és ninja közti különbségről, engem érdekelne.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@András Said Korrekt összehasonlítás! :) Én jó röviden, velősen írtam le, de ahogy nézem, a lényege úgy tűnik rendben van... :D
András Said
András Said 2 hónapja
A szamurály egy megbecsült státuszú, értékelt, elit harcos. Egy becsület- illetve útmutató kódex által volt szabályozva az életük, (amit betartottak, amikor jónak látták). Tipikusan a jó módú, (az Európai nemességhez hasonló státuszú) felsőbbrétegbe tartoztak, ugyanis a páncél, a felszerelés, és a fegyverek, a visszamaradt japán kézi-ipar, és a nyersanyagok hiánya miatt nagyon drágák voltak, ergo nem származhatott szegény családból a szamurály, csak a legbőségesebbek engedhették meg maguknak a felszerelést. A ninja egy nem megbecsült, sőt, tipikusan megvetett, alávalónak tekintett zsoldos részleg. (Annak ellenére hogy megvetett volt a tevékenyésük és az alkalmazásuk, még alkalmazták őket... Ez érdekes ellentmondás.) Tipikusan szegényebb parasztokból toborozták őket, és nem volt minőségi felszerelésük. Farmer ezközökből barkácsolt éles eszközeik voltak leginkább, de azokat se gyakran használták. Ugyanis van egy olyan tévhit róluk hogy elsősorban bérgyilkosok voltak. Ez nem igaz, elsősorban kémek, és szabotőrök voltak. Jóformán előbb tanították meg őket arra hogy hogyan gyújtsanak fel egy komplex épületet, mint hogy harcművészeteket mutassanak nekik.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
Szamuráj (vagy bushi aka "harcos"): társadalmi osztály, amelynek fő foglalkozása a katonáskodás. Tulajdonképpen az európai lovagság japán megfelelője. Nindzsa (helyesen: sinobi): zsoldos ügynök, aki elsősorban irreguláris és assziemetrikus hadviselési szerepkörben tevékenykedik.
Tomi Boros
Tomi Boros 2 hónapja
Hunok?
Tomi Boros
Tomi Boros 2 hónapja
Igaz...De legendás harcosok
AnotherHistoryEnthusiast
Az nem elit alakulat, hanem egy törzsszövetség neve.
Juq Qkson
Juq Qkson 2 hónapja
Hiányoltam a tagmát! Good work!
n0rbiii
n0rbiii 2 hónapja
Egy kis magyar vonatkozásként Mátyás király Fekete Seregét vártam a végére. Korának egyik legrettegettebb zsoldos csapata volt.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@n0rbiii Elnézést, a mamelukok inkább (és alapjában) a janicsárokhoz voltak hasonlóak, tehát kifejezetten katonák és katonai alakulatnak hívhatók. Más kérdés, hogy a társdalomban és a politikában is meghatározó részük és szerepük volt. Tehát a társdalmi osztály csak részben fogatható el. Ők rabszolga fegyverforgatók voltak, elsősorban lovassági szerepkörben.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@n0rbiii "viszont a cím pontatlanságán felül.." Ezzel valamilyen szinten egyet tudok érteni... "Kétség kívül ezek mind elit harcosai voltak a nemzetüknek a maguk idejében." Ezzel is egyet lehet érteni alapvetően. Habár fontos megjegyezni, hogy a nemzet - mint fogalom -mai, modern értelmében, telejs egészében a 19. század óta létezik...
n0rbiii
n0rbiii 2 hónapja
@Kristóf Antal viszont a cím pontatlanságán felül érdekes és aki kevésbé jártas a történelemben annak tanulságos videó. Aki meg jobban szereti a történelmet annak is érdekes tud lenni ha nem vagyunk túl szörszálhasogatóak. Kétség kívül ezek mind elit harcosai voltak a nemzetüknek a maguk idejében.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@n0rbiii Igen, a videó sem hiteles és pontos... Valóban! :D A Varég Gárda ugyancsak egy egységhalmaz, a janicsárság inkább egy csapatnem fajta, a mamelukok és a szamurájok meg inkább egy társadalmi réteg/kaszt volt... :D "Sőt akkoriban a maihoz hasonló egységek kimondottan nem léteztek. Másként voltak a csoportosulások." Valóban, ezért téves és pontatlan a videó... Először definiálni kéne, mit értünk katonai egység alatt...
n0rbiii
n0rbiii 2 hónapja
@Kristóf Antal a videóban felsoroltak sem egy kimondott egységről szóltak. Közöttük is voltak "különbgségek", más és más feladatkörök. Sőt akkoriban a maihoz hasonló egységek kimondottan nem léteztek. Másként voltak a csoportosulások.
Tibi
Tibi 2 hónapja
A fejezetekhez nem jó időket raktatok.
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Köszi, hogy szóltál 🙂
János badoo
János badoo 2 hónapja
Hol vannak megint a Magyar? Miért nem lehet az igazságot leírni? Hogy Atillának nyugat és kelet róma egyaránt adózott..
anika vermes
anika vermes 2 hónapja
@János badoo igazad van
János badoo
János badoo 2 hónapja
@AnotherHistoryEnthusiast Tanulj egy kis igazi történelmet ne azt amit írtak nekünk köszi :)
AnotherHistoryEnthusiast
@János badoo Vedd be a gyógyszered.
János badoo
János badoo 2 hónapja
@Tízes lista Szerinted kik védték rómát? Magyar fizetett lovasok.. de látom ennyire nem vagy képben az igazi Magyar hadi történelemmel Magyarán hadilábon állsz vagy ez a cél? Mit a finnugrista zsidó mtások akik csak a külföldi történelmet tanítják? Miközben nekünk van a világon a legnagyobb és legszebb történelmünk 54 csatát nyertek az "úgy nevezett kalandozás során" ami persze nem kalandozás volt csak a Szkíta arany kincsek vissza szerzése! Milyen erejű nép és pozsonyi csata 40 ezeren 110 ezres európai egyesített hadat úgy vertek szét mint még senki soha a történelemben, az aranyhorda egyedül Magyar országtól kapott ki a földön! A törököket ha nem segítik úgy ahogy és nem tesznek alánk akkor ők se nagyon lettek volna itt.. de ott van még 1848 ötszörös túlerővel nagy nehezen le birkóztak minket és a rekord gyorsaságúan megépített Árpád vonal azt mondták mindenkinek hogy májusban az oroszok már nincsenek ott közben október 11.ig még tartottuk a nagy orosz hadsereget. Lassan úgy érzem kell egy olyan csatorna ahol az igazság megy mert ez már felháborító!
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Köze nincs a videó témájának Attilához. Nem nagy uralkodókról, de nem is hatalmas pusztítást hozó seregekről szól, hanem különleges harci egységekről. Ezért nem szerepel benne Attila.
Zsolt Bicskei
Zsolt Bicskei 2 hónapja
En ugy tudom hogy SAMURAJ is az lehetet, akinek legalabb egy felmenöje is az volt
Stormrage
Stormrage 2 hónapja
Azt legalább megemlítheted volna hogy a magyar zsoldosok Nagy Lajos idejében a legkeresetebb zsoldosok voltak Európában az angol íjászok és a svájci zsoldosok mellet. Nagy Lajos és Mátyás idején a magyar hadsereg a legerősebb volt Europába. Legalább a kalandozások kori magyar hadsereget megemlítheted volna. Akkor ők voltak Európa legendás serege. Amúgy jó videó :)
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@waszla Értem én, de arra van számos jobb példa is, mint egy GoT, vagy főleg számos jobb szemléltetési mód, mint egy szórakoztató ipari mű.
waszla
waszla 2 hónapja
@Kristóf Antal Az említett példa csak a szemléltetés miatt volt,hogy könnyebben el tudják képzelni,hogy hogyan müködtek együtt a külömböző csapat testek.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@waszla Ezek nem egységek, hanem inkább csapatnem fajták. Nyilván ezeknek voltak egységeik, amikbe tömörültek .Egyébként a pajzshordozók és a nehézgyalogság mellett volt még könnyűgyalogság is. A Boltonoknál nem látni könnyűgyalogosokat (a filmek és sorozatok többségében amúgy se nagyon van jelen a nehéz-könnyű felosztás, habár féle képen lehet csoportosítani a katonákat: nehéz-könnyű, gyalogos-lovas, hidegfegyveres-tűzfegyveres, stb. ). Azon kívül ott voltak még a számszeríjászok és a puskások is.
waszla
waszla 2 hónapja
@Kristóf Antal Linkeltem egy forrást de valamiért eltűnt.Picit jobban utána néztem és érdekes dologra bukkantam.Szóval voltak az előbb említett clipeati-ik,ez pajzsos katonát vagy pajzshordozót jelent.Ezek a katonák hatalmas kb ember méretű Pavise pajzsokkal egy egybe függő falat alkottak.Ezt nevezte Mátyás "várfal" taktikának.Velük együtt működve mögöttük haladtak az Armati-k akik szálfegyverekkel voltak felszerelve illetve páncélozottak voltak.A clipeati-ik amúgy dupla zsoldot kaptak.Kb úgy kell elképzelni mint a Trónok Harcában a fattyak csatájában a Bolton sereget.Az kb a tökéletes koppintása Mátyás fekete seregének,legalábbis ami a taktikát illeti.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@waszla Az nem inkább egy nehéz gyalogsági csapatnem fajta volt? Biztos hogy egy konkrét egység vagy alakulat volt (habár az egység és alakulat megnevezések definíciói sem mindig korrelálnak egymással...)? Forrás van rá?
Botond MÁRTON
Botond MÁRTON 2 hónapja
Kár hogy kimaradt a magyar fekete sereg és a svájci gárda :-) az eggyik igen közel áll hozzánk a masik meg a pápa védelméről gondoskodott
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A Fekete Sereg nem egy katonai egység, hanem katonai egységek halmaza... A Pápai Svájci Gárda viszont már inkább közelebb áll katonai egységhez, de még inkább egy katonai alakulat, habár ez sem teljesen egyértelmű...
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Igen őket pont a második részre tartogattam a genovai számszeríjászokkal együtt 🙂
HUN Grevious
HUN Grevious 2 hónapja
Érdekes volt mindeképp. Fun fact az Iszlám világba a Törökök is elit harcosoknak számítottak, az is ide illik, hogy a Mongolok nem ápoltak jó viszonyt a Közel Keletiekkel, Keresztesekkel még szövetséget is kötöttek 1260-ban de sikertelen volt a hadjárat pont a Mamelukok miatt mert ők elverték. Ide illenek még a Tatár harcosok is ha már nem csak egy egység típus számít, a szír példára kialakított nagyon nagyon erősen páncélozott Bizánci Katafrakt, ugyan innen a "szifon" tehát a görög tűzes egységek, a 15 században a csehek is nagyon minőségi zsoldosoknak számítottak és a svájciak is. A Keresztes rendek sem utolsók ha elit egységekről van szó, igazán jelentős haderőt képviseltek, pl az Ispotályos rend védte meg Székesfehérvárat a Mongol támadásokkor.
Dominik Priski
Dominik Priski 2 hónapja
Fekete sereg, teuton lovagok és a szárnyas huszárok hiányoznak a listáról A janicsárok mellett pedig a szpáhikról is lehetett volna szót ejteni.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@Zsolt Mihály Szilágyi Igen, és 1576-86 között uralkodott... Az a 16. század vége, nem? :D A 16. század vége már egyetemesen nem középkor. Mi a probléma az általam leírt dologgal? :D
Zsolt Mihály Szilágyi
@Kristóf Antal A szárnyas huszárokat Bátori István uralkodása alatt jött létre.
Zsolt Mihály Szilágyi
Szárnyas huszárok? És mivan a magyar huszársággal?Elvégre mi alapítottuk a fegyvernemet.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A lengyel páncélos huszárok a 16. század végén jelentek meg, ami már nem középkor...
Balázs Mincsik
Balázs Mincsik 2 hónapja
A fekete sereg nem egy elit alakulat, hanem a teljes hadsereg, különböző harcértékű részekkel. Egyébként összességében tényleg erős volt. A szárnyas huszárok a középkorban még nem léteztek, csak később. A lovagrendek esetleg tényleg helyet kaphattak volna, ebben talán egyet értek.
D Tom
D Tom 2 hónapja
Jól sikerült és lehet belőle tanulni. :)
Balázs Lehel Boldizsár
Tetszett! De a címből azt hittem, hogy konkrét név szerint említetek katonákat. Plussz még még jobb lett volna a videó, hogyha Gábor Áronék és főképp a hunok sem maradnak ki!
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@Balázs Lehel Boldizsár Konkrétabban? :D Gábor Áron tűzéregysége? Na az már katonai egység, igen... Csak van egy kis bökkenő: nem középkori! :D A 19. század - amikor Gábor Áron élt - késő újkor, nem középkor... Ajánlom a kronológia nevű tudomány ágat is tanulmányozni... Úgy tudom, hogy a kronológiát 5. osztályban már tanítják. Hanyadikos vagy? :)
Balázs Lehel Boldizsár
@Kristóf Antal Úgy érzem félreolvastál valamit, mert én Gábor ÁronÉk-at írtam, nem pedig Gábor Áront
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
A katonai egység az neked egy személy vagy egy nép? A katonai egység számodra egy személyt vagy népet jelent? :D Értelmező kéziszótárt olvasgasd inkább (nem sértésként írom). :)
Péter Tőkés-Bodor
Legyen top 10 magyar király
Jankó Flórián
Jankó Flórián 2 hónapja
Ha lesz akkor Pista Károly az tuti hogy 1-2-dik helyen lenne ez már tuti (elvégre ő alapította az egész országot
Dávid Csákvári
Dávid Csákvári 2 hónapja
Egy ilyen témában azért 10-et könnyen fel lehetett volna sorolni, ha már tízes lista a csatorna neve
Tízes lista
Tízes lista 2 hónapja
Fel lehetett volna, de akkor nem tudtam volna ilyen mélyen belemenni az egyes részekbe, legalábbis közel 10 percben nem. Szerencsére sok kiemelkedő katonai alakulat volt még a történelemben, akikről lehet beszélni, úgyhogy van anyag további részekre.
Tamás Oláh
Tamás Oláh 2 hónapja
Gyanítom, lesz egy második része a többi öttel 😉
Aquilus
Aquilus 2 hónapja
Hol maradtak a Lengyel szárnyas huszárok ? És a Templomos lovagok ? Jó lett a videó de őket hijányolom a listáról.
Kristóf Antal
Kristóf Antal 2 hónapja
@Aquilus Lengyel huszárok már a 16. század elején is léteztek (részben magyar, részben szerb-balkáni hatásra), igen, de a híres nehézpáncélos szárnyas fajtáik csak a 16. század végétől!!! A huszárság, mint csapatnem fajta a 15. század végén, Mátyás király uralkodása alatt alakult ki, ami már eléggé középkor vége...
Aquilus
Aquilus 2 hónapja
@Dani Takács Viszont előtte is léteztek. A Janicsárokról is leginkább az Újkorban tevékenykedtek.
Aquilus
Aquilus 2 hónapja
@Ábel Márton Pardavi Autocorrect 🙄
Dani Takács
Dani Takács 2 hónapja
A Szárnyas huszárok nem a középkorban voltak, hanem az Újkorban, Amerika felfedezése után
Ábel Márton Pardavi
Teljesen igazad van, a templomosokat én is a listába tettem volna, köztük is voltak elit katonai osztagok, de annyit kérlek jegyezz meg, hogy a "hijányolom" úgy van helyesen leírva, hogy "hiányolom".
Tibor Bertalan Kecskés
Jó lett a videó csak így tovább
Antal Babják
Antal Babják 2 hónapja
Nagyon jó lett
sophia fox
sophia fox 2 hónapja
Nagyon szeretem ezt a csatornát! Hasznos a tantárgyaknál, történelemből néha többet tudok mint, ami a könyvben van😊
koldulóbarát x
koldulóbarát x 2 hónapja
Köxx1oes
Péter Vágvölgyi
Péter Vágvölgyi 2 hónapja
Na és a Fekete sereg?
Zsombi Zsombi
Zsombi Zsombi Hónapja
@Attila Kelemen ja oké
Attila Kelemen
Attila Kelemen Hónapja
@Zsombi Zsombi Az majd egy hadseregekről szóló videóban lesz esetleg. Ez különleges alakulatokat sorakoztatott fel plusz a szamurájokat.
Zsombi Zsombi
Zsombi Zsombi Hónapja
igen hol vanak a fekete sereg nagyon kébzet katonák
Jankó Flórián
@Ulises Ronald videa
Jankó Flórián
@Ulises Ronald indavideo
Ádám Madarász
Ádám Madarász 2 hónapja
Sziasztok tízes lista isten királyak vagytok, Márk neked nyugodt, higgadt hangod van. Az én hangom Donátéra hosonlít de nagyon. Sokan mondják nekem hogy nem e én vagyok a tízes listaból Donát, erre azt mondom hogy nem, egyszer pár éve egy 4 éves kis felvidéki srác odajött hozámm és azt monda szlovák akcentussal hogy SZIA, Donát nem kell hangsúlyoznom szívmelengető volt. Királyak vagytok 10-es lista!
Đøđø
Đøđø 2 hónapja
Nagyon jó lett! Nekem a szamurájok a kedvenceim :D
Masters of hell
Masters of hell 2 hónapja
Jó lett csak a videó pontok kicsit elcsúsztak😅
Robi Ganyi
Robi Ganyi 2 hónapja
Ez nagyon jó👏👏
Következő
Bruklin km. Burai - Hárpia
3:48
Megtekintés 210 E
What the Trees Whisper About
1:18:05
Bruklin km. Burai - Hárpia
3:48
Megtekintés 210 E